Алпинизъм - екипировка
Спален чувал - вид походно одеяло, използвано за спане и отдих. Подходящи са тези, които са изработени от два пласта лека естествена или изкуствена материя плат, между който има топлоизолационен материал. Има няколко вида: правоъгълни, тип мумия и др. Служи за топлоизолация по време на бивакуване, като постелка или завивка. Опасани са със цип, с което се цели по лесното влизане или излизане от чувала.

Палатка - временно убежище, което може да се сглоби и разглоби бързо. Хималайските палатки са малки, но конструкцията им е такава, че да устоят на силните ветрове и налягането на снега. 

Шалте (изолационна стелка) – може да се използва като заместител на дюшека. Има еднопластови, двупластови, надуваеми и др. Раница - раниците, използвани в алпинизма, са с метална рамка и специфична конструкция, наречена butterfly, държачи за сечива и подвижен колан за кръста.

Клема - клемите се изработват в различни размери и тежат между 20 и 50 грама. Закрепят се в цепнатини в скалата и служат за осигуряване на катерещите.

Клин - метален предмет, заострен в единия край и с дупка (ухо) в другия. Забива се в скални цепнатини и служи за осигуровка, за закрепване или опорна точка. В ухото се включва карабинер, през който се прекарва осигурителното въже. Съществуват и клинове за лед, които се навиват подобно тирбушон.

Осмица - алуминиево устройство във формата на осмица, използва се при спасителни операции и осигуряване на катерещия се при преминаване на трудни пасажи. Позволява бързо спускане по въже.

Пикел - наподобява ледена брадва или кирка - сечиво, което всеки алпинист на ледено покритие трябва да има. Дължината на пикела е от 60 до 90см, изработва от стомана и алуминий. Използва се не само при изкачване като се забива в леда, но може да играе и съществена роля за закачване при внезапно падане. Използва се със една или две ръце.

Лопата за сняг - специална лопата с къса дръжка, използва се за разчистване на снега. Особено полезна е в случай, че се налага да се направи дупка в снега, която да служи за временно жилище, подобно на иглу.

Карабинер - метална затворена халка с D-образна, крушовидна или елипсовидна форма с възможност да бъде отваряне от едната страна. Използва се при осигуряване на въжетата. Изработва се от алуминий, стомана или титан.

Въже - въжетата биват статични, динамични и помощни. Те се изработват от висококачествени материали, за да могат да поемат тежестта, триенето и динамичното натоварване. Средната им дебелина е от 8мм до 11мм и една от основните им характеристики е способността им за удължаване (елонгация на въжето) при натоварване. При всички видове катерене, когато се ползва долна осигуровка, се използват динамични въжета, тъй като при падане елонгацията на въжето поема основната част от енергията на удара. Помощните въжета издържат по-малко натоварване. Въжетата могат да бъдат най-често два типа, такива който се разтягат (елонгация) наречени динамични и другите който почти не се разтягат наречени статични. 

Котки – изработени са от стомана или алуминий. Те се захващат за обувките и служат за задържане на алпиниста към терена. Могат да бъдат както тясно специализирани за отвесни ледове и скали, до класически пешеходни маршрути.

Алпийски обувки – предназначени са за по екстремни условия и температури. Имат топло изолационни качества, твърда подметка и специални жлебове предназначени за захващане на котки. Те са с по висок профил.

Гети – служат да предпазят навлизането на сняг и инертни материали в обувките. Могат да имат както зимни така и летни модели. Прикрепват се над обувката и стигат най- често до под или над прасеца на крака на човека.

Алпийска седалка – служи за съединително звено между човека и алпийското въже. Изработена е от широка синтетична лента, като на местата при който натоварването е най- голямо имат протектори за по-голям комфорт. Обхваща кръста и бедрата като е снабдена с катарами за регулация на нейната дължина и ширина.

Бивачен котлон и осветление – в повечето случаи са газови или бензинови. Леки предназначени за носене в раница и със оптимална калоричност въпреки размера си. Приспособени са за употреба и при ниски температури. За осветление могат да се ползват и преносими челници или фенери със сменяеми батерии.

Сечива и инструменти – при по продължително бивакуване е необходимо да се носят брадвичка или трион, а през зимата лавинната лопатка е задължителен атрибут.