Тетевен


Местоположение - ТетевенГрад Тетевен е разположен в долината на река Вит, заобиколен от красивите върхове на Златишко-Тетевенската планина.
Горите в общината предлагат приятна среда за туризъм и отдих - пешеходна разходка, ловуване, събиране на диви плодове, билки и гъби. През зимата тук има много добри условия за ски в областта на хижите ”Вежен”, ”Бенковски”, ”Васильов” и ”Хайдушка песен”. По река Бели Вит и нейните притоци има отлични условия за риболов и за плаж през лятото. Красивите скални образувания край Тетевен предлагат добри условия за алпинизъм. Находките в пещерите Моровица, Байовица, Драганчовица доказват, че този край е бил обитаван от най-древни времена. За тракийско присъствие (вероятно на племето серди) свидетелстват многобройните надгробни могили, разположени по разклоненията на Васильовската планина (част от Троянския Балкан) и Тетевенския Балкан и по поречието на р. Вит и притоците й. От римско време са запазени много нумизматични находки - бронзови и сребърни сестерции от римските императори Траян и Комод и от по-късни векове, останки от римски пътища, стражеви наблюдателници, мостове.
От средновековна България е останал манастирът ”Св. Илия”. През турското владичество жителите на Тетевен се ползват с известни привилегии и самостоятелност срещу военни и охранителни задължения към централната власт. Тетевен се развива като процъфтяващо занаятчийско селище до 1801 година, когато кърджалиите (размирни турски орди, които върлували из балканските земи) напълно го опустошават – от трите хиляди сгради оцеляват само четири къщи и манастирът. Възстановяването е бавно и трудно. По време на Възраждането се строят църкви, училища, изгражда се революционен комитет. Тетевенци участват активно в революционната борба – в четите на войводите Христо Ботев и Панайот Хитов и като опълченци в Руско-турската освободителна война.
Забележителности
Градски исторически музей.
Църква ”Всех светих” (1834-1846) с красив дърворезбен амвон и иконостас и две големи камбани, излети в Москва.
Манастир ”Св. Илия”, основан през XIII-XIV в.
Гложенският манастир ”Св. Георги Победоносец” (XIII в., действащ, мъжки). Разположен е върху възвишение в Тетевенския Балкан и отдалеч наподобява замък. Според преданието по време на Второто българско царство (XIII век) тук се преселва руският княз Георги Глож с благословията на цар Иван Асен II. В близост до кръстеното на него село Гложене построява манастир “Свето Преображение”, след време преместен на хълма до селото. През XIX век манастирът се превръща в културно-просветно средище. Той поддържа два метоха - в с. Малък извор и в Ловеч, в които се помещавали килийни училища. В продължение на 15 месеца по заповед на княз Фердинанд, който изповядва католицизма, тук е затворен известният български книжовник Васил Друмев. Манастирският храм с богата стенописна украса е изграден през XIV век и просъществува до 1913 година, когато е напълно разрушен от земетресение. Днешната църква е построена през 1951 г. върху основите на старата. В нея се пази копие на прочутата чудотворна икона на св. Георги Победоносец, донесена от княз Глож от Киевско-Печорската лавра, а оригиналът е в Ловчанската митрополия.
Старинни къщи музеи, оцелели след кърджалийското нападениe през 1801 г. – Бобевската, Туйковата, Хаджиивановата (в която се намирало скривалището на Левски) и Йорговата.
Паметници на тетевенските революционери Петко Страшния и Баньо Маринов.
Прочутата тетевенска сливова ракия.
Най-голямото на Балканския полуостров състезание по планинско колоездене.
Красиви оградни върхове Трескавец, Острич, Червен, Кон, Хайдушка поляна, Петрахиля (алпийски катерачен обект) и др.
Село Рибарица – планински курорт и един от изходните пунктове за туристически преходи в Тетевенския Балкан.
Лобното място на Георги Бенковски на десния бряг на река Костина, чиято Хвърковата чета по време на Априлската епопея през 1876 г. обикаляла селата и поддържала духа на въстаниците.
Лобното място и паметникът на Сава Младенов край река Козница, един от близките помощници на големия български поет революционер Христо Ботев.
Местност Просеченик край река Бели Вит, идеална за летен отдих.
Водопадът на река Козница, ляв приток на Вит, на 3 км от Тетевен.
Природни резервати Боатин (в землището на с. Черни Вит) и Царичина (в землището на с. Рибарица).


Историческият музей