Луковит


Местоположение - ЛуковитГрад Луковит е разположен в предпланините на север от Балкана, в поречието на река Златна Панега, която според преданието носи името на Панака - най-малката и най-хубавата дъщеря на древногръцкия бог на медицината Асклепий.
Археолозите доказват, че тук е имало селище още 2-3 хиляди години пр.Хр., което достига бурен разцвет при траките. За Луковит се споменава още в началото на XV век в турски регистри, а в летописите датира от XVII век. С историята на Луковит са свързани имената на прочути народни закрилници (хайдути). Тук Апостолът на свободата Васил Левски основава революционен комитет, а в Карлуковския манастир на 12 км от Луковит намира прием и работи за българската просвета и национална свобода един от най-видните ни възрожденци - епископ Софроний Врачански. Още през 1848 г. в една малка стаичка в манастира е открито училище, където децата се учат на четмо и писмо, а възрастните - на революция. След Освобождението селището става център на околия, а през 1892 г. княз Фердинанд го обявява за град.
Забележителности
Историческа музейна сбирка, уредена в читалище ”Съзнание”, където се пази Луковитското сребърно съкровище от IV в. пр.Хр.
Хълм Градището с ценни археологически находки – византийски монети от XII век, монети от времето на цар Иван Александър (XIV в.).
Карлуковският манастир ”Успение Богородично” (XIII-XIV в.) на 8 км от Луковит, в дефилето на р. Искър. В района му е имало тракийски и римски светилища. Според преданието мястото е целебно. Тук са идвали да се лекуват монаси от цялата страна. В преддверието на източната стена на манастирската църква са изографисани братята светци Дамян и Козма - покровители на всички лечители.
Скални църкви ”Св. Марина” и ”Св. Григорий” (XIV в.) срещу манастира с фрагментарно запазени стенописи. До тях няма транспортен достъп, въпреки че са изключително атрактивни за любителите на пещерното дело. В близост се намира Националният пещерен дом, което е добра възможност за настаняване на туристи.
Карлуковският пролом на река Искър с интересни скални образувания.
Карстов пролом на река Златна Панега южно от Луковит.
Карстов район около града, където са открити над 150 пещери и пропасти – Проходна, Темната дупка, Кучешката дупка и др.