Свети Влас


Местоположение - Свети ВласГрад Свети Влас е разположен в подножието на южните склонове на Стара планина. Заема северната част на залива, край който се намират курортите Слънчев бряг и Елените.
Селището е основано през II век от траките. До XIV век се нарича Лариса, след това приема името на свети Влас - животновъд, лечител и покровител на търговците, почитан и от католическата, и от източноправославната църква. На негово име бил кръстен манастир, съществувал от XIV до XVIII век и опожарен от пирати. През годините на османското владичество са известни няколко имена на селището, най-популярни от които са Кючук манастир и Манастир.
Районът, където е разположен градът, е най голямата туристическа зона на България. Плажната му ивица е дълга около километър. В източния й край се намира водната база на местните рибари. Съчетанието на планина и море, както и добрата защита от северните ветрове обуславят уникалната биоклиматична характеристика на района. Тук е построен единственият в страната ни морски санаториум за профилактика и лечение на бронхиална астма и други хронични белодробни заболявания през всички годишни времена.


ХайлайфЗащитена местност "Иракли"