Мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора 1877 година


Местоположение - Стара ЗагораПаметникът увековечава бойното кръщение на Българското опълчение и Самарското знаме. Напомня ни за загиналите десетки хиляди невинни жители, и за героизма на руснаци и българи при защитата на Стара Загора на 31 юли 1877 г.

Самарското знаме е първото бойно знаме в историята на България, което е наградено с медал за храброст. То е изработено от монахини от град Самара и е връчено на българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война.

Сега в чест на загиналите на мястото на боевете в Стара Загора е построен един от най-големите паметници в България. Намира се в квартал „Самара” и се вижда от почти всяко място на града. Построен е по случай 100 годишнината от Руско-турската война.

Бетонната конструкция е висока точно 50 метра и наподобява развято знаме. Стъпалата към монумента са точно 100, а в самите му основи се намира костница. До знамето на вечна стража са поставени шестима български опълченци и един руски офицер, като те символизират шестте български дружини, които са участвали в боевете под руско ръководство. На гърба на монумента е изобразен Червен кръст, какъвто медал получава и самото знаме.

Работно време

Посещение с беседа при предварителна заявка

Адрес

Намира се в североизточната част на града в парк „Българско опълчение”.

тел. +359 42 919 214
Стара Загора