Парк Метрополит Методий Кусев – Аязмо


Местоположение - Стара ЗагораПървият градски парк от европейски тип в България. Паркът е залесен от Метрополит Методий Кусев, официално на 28 февруари 1895 година. С невероятно постоянство, преодолявайки трудности и злонамереност, години наред той засажда голия острозъбест хълм, купува фиданки от чужбина със свои пари, търси спомоществователи, за да докара вода на баира, ангажира населението да участва в залесяването, обикаля на кон или пеша, препасан с пищов, да пази насажденията от злосторници.

Днес пред входа на парка се издига меден барелеф на старозагорския владика, направил толкова много за съгражданите си, а до върха, край малък храм, застроен на мястото на древно езическо светилище, е мраморната му гробница.

Паркът е разположен на площ от 3200 дка в северна посока от града. Разполага с уникални за България дървесни видове, някои от засадените от Метрополита дървета са живи и до днес. В западната част на парка е Зоологическата градина, в северната част се намира Залата на смеха и площадките за спорт. Любимо място на старозагорци, през всички сезони.
Стара Загора