Старозагорски минерални бани (Лъджите)


Местоположение - Стара ЗагораВ района са намерени много каменни, кремъчни, костени и медни предмети, които засега са едни от най-редките праисторически паметници в нашите земи.

Когато римляните завладяват тези земи, изграждат до топлия минерален извор голяма и красива баня в чест на Нимфите - богините на свещените лечебни води. От Нимфеума са останали мраморна плоча с надпис на старогръцки език, статуя на нимфа, жертвеник, тоалетни принадлежности, накити, монети, битови предмети и др. От римската епоха / І – VІІ в.след Хр./ са разкрити и частично реставрирани терми, които заемат площ от 2 500 кв.м., намират се в близост до сегашната баня.

В селищната могила е открит и проучен средновековен некропол с 46 гроба, който археолозите отнасят към ХII-ХIV век. Старозагорските минерални бани е балнеоложки курорт, на 15 км от Стара Загора, разположен в южните гористи разклонения на Сърнена Средна гора.

Минералната вода е гореща (42°С) и дебит 12 л/сек., добивана от 1600 м дълбочина, лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични и стомашно-чревни болести.
Стара Загора