Избор на палатка
Изборът на палатка е труден и разнообразен – с различна големина, форма, материали и цени. Необходимо е да сте наясно каква точно ви трябва - палатки за зимни условия, палатки за ветровити райони, палатки за топли места, палатки за лошо време.

Няколко съвета при избор:

Първо: Изберете палатка, която да отговаря на големината на тялото ви. Ако е прекалено къса, може да направи вечерта ви неприятна. Не трябва да е твърде широка, тъй като това означава да губите топлината, която тялото ви излъчва, прекалено бързо. Вземете предвид това, колко души ще спите в нея.

Второ: Тежестта на палатката е от голямо значение - дали тя ще бъде лесна за пренасяне, особено ако сте решили да къмпингувате сами. Ако е прекалено тежка, може да се окаже, че не е толкова лесно да я носите, заедно с всички други неща, които сте решили да вземете. Ако сте повече хора, можете лесно да разпределите елементите и съответно тежестта й, на хората от групата.

Трето: Водоустойчивостта е важно качество, което е добре да потърсите. Често се случва да се появи буря, дори и когато в прогнозата не пише за такава. Точно затова палатката Ви да бъде водоустойчива, по този начин ще си спестите много възможни проблеми. Когато търсите водоустойчива палатка, двупластовите са добро решение цена-качество. Изберете рейки от фибростъкло. По-леки са и по-лесни за пренасяне, правят палатката компактна, а в същото време са изключително здрави.

Важно: Съобразете се с теренът, на който ще бъде разпъната и дали ще е добре разположена, можете да се подсигурите с вида на клиновете. Има различни клинове, които дават различна стабилност за различните видове терен:

-T образните са сигурни при пясък, меки настилки и сняг;

-V образни за твърд терен и скала.