Съвети по време на почивка - на море
Използвайте гумени чехли - плътно трябва да прилегнат към краката ви, да са плътно по стъпалото ви, за да не се изхлузят и да не ви пречат при къпане. Защитавайки краката си, успешно ще успеете да избегнете наранявания от корали, остри камъни и стъкла на плажа, докато стъпвате по дъното.

Не докосвайте морските животни - не трябва да докосвате живите морски същества и коралите във водата, даже ако те са много красиви и ви изглеждат безобидни. Бъдете наясно с това и дайте примери на вашето дете, как да се пази по време на къпане.

Предварително, научете на новото място, къде е бърза помощ - научете, къде се намира бърза помощ или медицинския пункт, аптека, проучете дали има лекар в хотела или района, където ще се установите. Разбира се, може това никога да не ви потрябва, но все пак вие трябва да се застраховате.

Предложете на детето замяна - ако детето желае много да се запознае с местната фауна по-отблизо, предложите му алтернативен вариант - купете книжка за оцветяване, заведете го в аквариум или делфинариум, за да разгледа и научи повече за видовете корали и медузи.

Подбирайте безопасни за къпане места - опитайте се да се къпете в тези места, където е предвидено, където има плажно оборудване, на брега има спасител и др.

Подгответе аптечка за първа помощ - Отивайки на почивка, не пропускайте да приготвите аптечка. Поберете в нея всичко необходимо. Не трябва да се надявате на това, че там ще има. В някои държави не съществуват такива лекарства, с които сте свикнали или ако не знаете езика вие няма да можете да си купите нищо.

Слънчево изгаряне - Твърде дългото и неразумно излагане на UV лъчите води до зачервяване на кожата и последващи болки. Изгарянето се появява няколко часа след излагане на слънцето и може да премине след седмици. Неприятното чувство може да се облекчи със студени компреси, алое вера, хидрокортизон или овлажняващи кремове. Изгарянето от втора степен се характеризира със зачервяване, подуване и появяването на мехури. То е по-болезнено и отнема повече време за излекуване. Ако имате мехури, потърсете лекарска помощ.

Внимавайте с обилното хранене непосредствено преди влизане във водата, както и употребата на алкохол и на упойващи средства - Влизането във водата след обилно хранене води до приток на кръв към храносмилателните органи, за сметка на недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка. Това може да доведе до прилошаване, повръщане (попадане на стомашно съдържание в дихателните пътища) и до изпадане в безсъзнание, и последващо удавяне.

Употребата на алкохол и на упойващи средства преди къпане и плуване в морето - Хората които ги използват надценяват собствените си сили и възможности и в много случаи губят реална представа за опасностите и за конкретната ситуация.

При къпане на деца в морето, а и въобще при пребиваването им на плажа, контролът им от страна на възрастните е задължителен. Децата лесно биха могли да попаднат в опасна ситуация, поради което трябва да бъдат държани под наблюдение непрекъснато.

Къпането на организирани групи деца става по определен ред, като е абсолютно забранено допускането на каквито и да е рискови ситуации.