От какво да се пазим в планината
Отровен бръшлян, дъб и смрадлика

При много хора контактът със соковете на някои от тези растения предизвиква обриви. Обривът започва със зачервяване и подуване на мястото, след което се появява и сърбеж. След няколко часа или дни могат да се появят мехури. Обривът трае две или три седмици. Някои препарати облекчават сърбежа и по-слабите обриви. При по-сериозен обрив може да се стигне и до прием на по-силни медикаменти, например - орален кортизон. Ако се инфектира кожата, може да се наложи употребата дори и на антибиотици.

Ухапване от комар

Комарите са не само досадни, но и опасни. Разчесването на ухапаното може да доведе до кожна инфекция. Освен това комарите може да ви донесат западно нилски вирус, треска денга и други болести. За да се предпазвате от комарите, използвайте подходящи медикаменти, осигурете си мрежи на вратите и прозорците и махнете застоялите води от двора, защото точна там комарите снасят яйцата си.

Кърлежи

Те могат да се забият във вашата кожа, докато минавате по тревите. Не винаги носят болести, но съществува вероятност и да са носители на Лаймска болест и петнист тиф Rocky Mountain. Ухапването може да доведе до алергична реакция. Покривайте ръцете, краката и главата си, когато сте в тревисти местности. Ако ви се забие кърлеж, уверете се, че сте го извадили добре или най-добре се обърнете към специалист. Използвайте подходящи недикаменти.

Ожилване от пчели

Повечето реакции са леки и включват леко подуване, болка и сърбеж. При някои хора може да се получат и по-тежки реакции като подуване на устата и гърлото и затруднено дишане. Ако претърпите силна реакция, легнете и махнете жилото. Сложете епинефринова инжекция, ако имате такава под ръка и повикайте медицинска помощ. Ако не получите алергична реакция, махнете жилото, почистете ужиленото място, сложете лед и вземете орален антихистамин за сърбежа. Джапанките Може и да са удобни за лятото, но те не ни предпазват от пресрещане на пръстите, порязвания или падащи тежки предмети.

Ухапване от насекоми и змии

 Регистрирани са много ухапвания от змии, точно поради факта, че пострадалите са били обути със сандали или чехли. Отровно ухапване от змия Причинява се силна горяща болка на мястото на ухапаното, подуване, което се разпространява около ухапаното място, прилошаване, затруднено дишане, промяна в сърдечния ритъм. Степента на ухапването зависи от количеството инжектирана отрова, мястото на ухапването, възрастта и здравето на потърпевшия. Ако смятате че сте ухапан от отровна змия, потърсете незабавно медицинска помощ.

Ухапване от неотровна змия

Тези ухапвания не предизвикват сериозни здравословни проблеми. Ухапването оставя отпечатъци от зъби, което може да се третира и в домашни условия, за да се избегне евентуална инфекция. Ухапванията от големи змии като питон и боа може да доведат до по-сериозни разкъсвания на кожата, костите, ставите и мускулите поради самата сила на ухапването. Потърсете медицинска помощ при тези ухапвания.

Паяк Черната Вдовица

При женските индивиди се наблюдава по-светъл пясъчен часовник на корема. Тези отровни паяци се срещат в купчини дървета и дънери. Ухапването може да доведе до остра болка в крайниците, но може и да е безболезнено. Прегледайте тялото си за белези от един или два зъба, за зачервено, болезнено и възлесто място. Евентуалните последици от ухапването са мускулни спазми, повдигане, повръщане, припадъци и високо кръвно налягане. Потърсете лекарска помощ след ухапването.

Обрив от жегата

Получава се в резултат от блокираните потни каналчета и представлява розов дребен обрив, който засяга местата, покрити с дрехи. Най-често се среща при децата, но може да засегне и възрастни при топъл и влажен климат. Повечето обриви се лекуват от само себе си. За да се облекчат симптомите, слагайте студени компреси или вземете студен душ. Не използвайте лосиони и направете въздуха в помещенията, където се намирате, по-сух. Ако кожата на бебето е чувствителна при докосване, посъветвайте се с педиатъра за използването на хидрокортизон или други медикаменти.

Подгответе се добре за почивката и вземете нужните мерки. Посъветвайте се и с вашия доктор, за да не се налага да прекъсвате почивката си поради неочаквани ситуации. Пожелаваме Ви Прекрасна почивка!