Музей на розата


Местоположение - КазанлъкВ град Казанлък се намира единственият музей в света, посветен на маслодайното растение роза. Музеят на розата се помещава в старата сграда на Института по розата. Розата е един от символите на България.

Днес Музеят на розата съхранява над 15 000 експоната, свързани с розобера и розопроизводството от цяла България. Експозицията на музея включва оригинални снимки и документи за развитието на розопроизводството, инструменти за обработка на розови градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и вода. В Музея на розата са направени възстановки на склад за розово масло и на първата лаборатория за изследване на розовото масло, създадена през 1912 г. Една от най-големите атракции в музея е съд за розово масло, който за последен път е използван през 1947 г., но от него все още се разнася силен аромат на рози.

Ежегодно в Казанлък се провежда Празникът на розата – един от най-атрактивните фестивали в България. Събитието привлича хиляди гости в града и е свързано с много мероприятия – розобер, демонстрации на розоварене, международен фолклорен фестивал, празнично шествие и коронясване на Кралица Роза. 

В магазина към Музея на розата могат да бъдат закупени информационни материали, сувенири, козметика, сладко от рози, розов ликьор, ароматни масла и др.

Работно време
от 9:00 до 17:30 часа


Адрес

бул. „Освобождение“ 49
тел. +359 431 64 057
Казанлък