Батак


Местоположение - БатакГрад Батак е разположен в Западните Родопи по двата бряга на Стара река. Заобиколен е от всички страни с хълмове, а над тях се издигат върховете на Баташката планина.
Земите около Батак са населявани от най-древни времена. Преди около пет десетилетия в района са открити находища от старокаменната епоха. Населявана или кръстосвана от траки, римляни, византийци, славяни, прабългари, турци и българи, тази древна земя пази наследството на техните цивилизации. Регистрирани са 20 тракийски, трако-римски, византийски и славянски крепости, над 10 църкви и манастири, много тракийски могили, римски мостове, рудници, воденици и други археологически обекти. Когато се утвърждава властта на Османската империя, планинските села като Батак привличат много непокорни българи, които се преселват тук, за да съхранят християнската си вяра. Това дава тласък на материалното и духовното развитие на селището. По време на Априлското въстание през 1876 г. - финалната развръзка на националните освободителни борби, след двуседмична неравна битка с многохилядна турска армия загиват пет хиляди души от шестхилядното население на Батак и градът е изгорен до основи. Две хиляди души, събрани в църквата ”Св. Неделя”, в продължение на три денонощия защитават геройски своята чест и вяра и всички загиват след опожаряването й. Чрез великата саможертва на Батак пред олтара на отечеството светът узнава за България и нейната воля за освобождение.
Забележителности
Музеен комплекс в центъра на града, който включва исторически, етнографски музей и историческата църква ”Св. Неделя” (1813), последната крепост на батачани по време на въстанието, превърната в костница музей.
Църква ”Св. Богородица”.
Девет действащи параклиса в района.
Олтарът на бесите, открит през юли 2004 г. в скално светилище от IV в. в местността Дженевра в Родопите. Светилището е единственото открито досега, което има планова композиция.
Стари къщи, обявени за паметници на културата - Балиновата, Шаровата и др.
Курортът Язовир ”Батак” на 3 км от града, който предлага чудесни възможности за отдих и спорт.
Курортът Цигов чарк на 8 км от Батак.
Язовирите ”Голям Беглик” и ”Беглика”, местностите Широка поляна, Дженевра, Беглика, Петрово бърдо, пещерата Снежанка и Фотенският водопад, които предлагат много възможности за туризъм.


Исторически музей