Чепеларе


Местоположение - ЧепелареНай-високият град в България е разположен в Средните Родопи, в горното течение на река Чепеларска (Чая).
Първите заселници са скотовъди и земеделци. По-късните жители се ориентират към занаятите – шивачество, зидарство, дърводелство, а през зимните месеци голяма част от мъжете се отправят на гурбет към Беломорска Тракия. През долината на Чепеларска река минава пътят на търговските кервани между Пловдивското поле и Беломорието, което в края на ХVIII и началото на ХIХ век осигурява стопанска стабилност на района. Тежък удар върху местната икономика нанася Руско-турската война (1877-1878). Още по време на военните действия отстъпващите през котловината турски части опожаряват и плячкосват всичко по пътя си. След подялбата на България от Берлинския конгрес Чепеларе остава във васалната Източна Румелия. През 30-те и 40-те години на ХХ век градът отново възвръща позициите си и се превръща в привлекателен курортен център. Туристите го предпочитат заради красивите околности и едни от най-добрите ски писти в Европа – ”Мечи чал 1” и ”Мечи чал 2”. Първата е дълга 3150 м, широка 50 м, с денивелация 720 м. Втората е дълга 5250 м и широка 25 м. Пистата за дълго бягане е 30 км. Има двуседалков лифт с капацитет 800 души. Чепеларе е най-слънчевият град на България - с 270 слънчеви дни в годината. През зимата снежната покривка се задържа 80-120 дни, средната й дебелина достига 50-80 см (през януари и февруари). Комфортни хотели и частни квартири предлагат всички удобства за зимен отдих.
Забележителности
Уникалната родопска архитектура.
Произведенията на изкусните майстори занаятчии (губери, китеници, козяци, черги), превърнали се в символ на българския талант, умения и въображение.
Църквата ”Св. Атанас” (1836), изградена от чепеларци само за 40 дни с помощта на отряд войници, изпратени от султана за охрана.
Църквата ”Св. Богородица” (1867).
Музей по спелеология и българския карст, който представя красотите на българските пещери и експонати от зората на човешката история.
Музейна сбирка на ските и ски спорта.
Единствената на Балканския полуостров фабрика за производство на ски и сноуборд ”Пампорово-ски”.


ПампоровоПрироден феномен Чудните мостове (Ел кюприя)