Пещера Магурата


Местоположение - Белоградчик
100 национални туристически обекта


От около 30 пещери в района на Белоградчик най-красива е Магурата при село Рабиша. Пещерата е национален туристически обект. Намира се на 25 км от Белоградчик. Образуването й е започнало преди около 15 млн. години. Издълбана е във варовиковата Рабишка могила от тортонска река и е една от най-големите пещери в България – общата дължина на откритите досега галерии е 2500 м.

Състои се от една главна и три странични галерии. В нея има уникални зали и образувания от сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета, пещерни бисери, пещерно мляко – Триумфалната зала, Хармана, Залата на сталактона, Светилището, Глинените пирамиди, Падналият бор, Тополата, Вкаменената река, Фиордите и др. Скалните рисунки, изпълнени с прилепно гуано (тор), са шедьоври на късното праисторическо изкуство. Изобразяват култови и ловни сцени, танцуващи мъжки и женски фигури, животни, растения и др. Археологически разкопки са разкрили кости от хора и древни животни, оръдия на труда, керамика.

Пещерата е електрифицирана.Осигурени са удобства за пътуване и отдих. В разклонение на пещерата се произвежда пенливо вино поради идеалните за това условия - много близки до тези в областта Шампания. В част от нея е разположена винарска изба ”Магура”, в която може да се дегустират вина от региона.

Контакти
тел. +359 894 481 958
Белоградчик