Монтана


Местоположение - МонтанаМонтана е разположена в малко долинно разширение край река Огоста, в непосредствена близост до едноименния язовир. Градът е областен център, един от важните културно-просветни и стопански центрове и най-големият пътен възел на Северозападна България.
Първоначално селището е застроено на рида Калебаир по левия бряг на река Огоста. Оттук изтичал буен карстов извор и се пресичали важни пътища. Историко-географските условия превръщат римското крепостно селище Кастра ад Монтанензиум (крепост в планината), наричано още Монтана, в административен център с право на самоуправление. През III век е най-значителният град в римската провинция Дакия, известен под името Рипензис. След разпадането на Римската империя, варварските нашествия и заселването на славяните през средновековието градът напълно запада. По-късно върху останките му славяните създават селището Кутловица (славянската дума кутел означава място, където се извършват жертвоприношения в светилищата) и променят римското наименование на река Аугустус (свещена) на Огоста. По време на турското господство споделя съдбата на другите български градове и села. Оцелява в размирната епоха благодарение на своите военно-политически и пазарни функции. След Освобождението малкото и бедно село Голяма Кутловица започва да гради своя нов живот и постепенно се превръща в оживено търговско-икономическо средище. Само за няколко години в селото са поставени основите на трите институционални стълба в българската духовност - църква, училище, читалище. Построява се пощенска станция, започва да функционира селски съвет. През 1891 г. селото е обявено за град под името Фердинанд и става център на околия. Променено е на Михайловград през 1945 г., а през 1993 г. отново е върнато старото му име Монтана.
Забележителности
Исторически музей.
Драматичен театър ”Драгомир Асенов”.
Художествена галерия ”Кирил Петров”.
Архитектурен паметник ”Лапидариум”.
Паметник на Димчо Дебелянов - един от най-нежните лирици в българската литература.
Национални празници на духовите оркестри ”Дико Илиев”, които се провеждат на всеки две години и са важно събитие в културния календар на Монтана.
Историческа местност Кале баир южно над града с археологически разкопки на римската крепост Кастра ад Монтанензиум.
Язовир ”Огоста”, превърнат в чудесен обект за отдих, спорт, воден туризъм, риболов.
Лопушанският манастир, разположен на 300 м н.в. (на 105 км от София през прохода Петрохан), в Чипровския дял на Стара планина.


Регионален исторически музейМихайловата къща и ЛапидариумАнтична крепост Монтана