Ботевград


Местоположение - БотевградБотевград е разположен в едноименна котловина в подножието на Стара планина, по двата бряга на Стара река. Геостратегическото му значение се определя от прохода Витиня, свързващ Северна с Южна България, както и от близостта със столицата.
Днешният град е наследник на средновековно селище, намиращо се на 3 км на юг от античния път. В края на XIV век е в състава на феодално владение със седалище крепостта Боженишки урвич. През втората половина на XVIII век селото започва да запада и жителите му се отправят към равнината, където възниква малкото попътно село Самунджиево. Благоприятното местоположение, предприемчивостта на населението и средищното положение дават основания на русчушкия валия Мидхат паша да обяви селото за град и административен център на околия. Кръщават го Орхание - на името на султан Орхан. След Освобождението от турско робство настъпва бърз обществено-икономически подем. От 1934 г. градът носи името на поета революционер Христо Ботев, чиято чета е стигнала дотук след разпиляването й край Враца.
Забележителности
Исторически музей и художествена галерия.
Сградата на старото училище, открито през 1826 г. в частна къща.
Часовникова кула – символ на града, построена през 1866 г.
Паметници на Христо Ботев, на загиналите руски воини през Освободителната война, на незнайния воин и др.
Крепост Боженишки урвич край с. Боженица - паметник на културата с национално значение, частично проучен. Запазени са останки от ранновизантийска крепост, от скална църква и скално жилище.
Село Врачеш на 3 км от Ботевград, с останки от антична и средновековна крепост. На 4 км от него се намира Врачешкият манастир ”Св. четиридесет мъченици” (XIII в.), а на юг – язовир ”Бебреш”, превърнат в курортна зона.
Ботевградският манастир “Рождество Богородично” (XVII в.), известен още като Зелин.
Манастир “Свети Георги” (XIII в.) край с. Трудовец.
Манастир “Свето Преображение Господне” на 6 км от с. Скравена (XIII в.).
Манастир ”Св. Николай” в с. Скравена. Основан е през 1240 г., през XIX в. е обновен, сега отново подлежи на реставрация.
Паметник-костница в центъра на с. Скравена. Тук са преместени костите на 12 Ботеви четници, донесени и погребани в двора на църквата след смъртта на войводата.
Църква “Св. Параскева” в с. Боженица, издигната през 1834 г.


Ботевградски манастир "Рождество Богородично" (XVII в.)