Плевен


Местоположение - ПлевенПлевен е разположен сред Дунавската хълмиста равнина, в малко долинно разширение на река Тученица – приток на Вит. От юг, изток и север е ограден от Плевенските височини.
Най-ранните данни за човешко присъствие в района се отнасят към края на новокаменната епоха, когато тук са живели земеделско-скотовъдни племена. В днешната местност Кайлъка е имало селища от бронзовата и желязната епоха, а през I хилядолетие пр.Хр. е основано тракийско поселение - Сторгозия, което се запазва и при римляните и се развива като пътна станция и добре укрепена крепост. След преселването на славяните по тези места в края на VI и началото на VII век селището се нарича Каменец (или Каменица). Сегашното име Плевен се споменава за пръв път след завземането му от маджарите през 1266 г. в грамота на техния крал Стефан V. В края на ХIV век градът е завладян от турците. След неколкократни разрушения и възстановявания в него се създават условия за развитие на търговията и занаятите, особено по времето на Мидхат паша, когато е част от Дунавския вилает. Плевен става световноизвестен по време на Руско-турската война (1877-1878) с едни от най-кръвопролитните сражения. Освобождението му на 10 декември 1877 г. решава победния й изход. Печатът в цяла Европа отразява това събитие, а българският народ издига много паметници на признателност към героите на плевенската епопея.
Забележителности
Около 200 паметника, които напомнят за най-кръвопролитните сражения през Освободителната война.
Регионален исторически музей, чиито фондове са разположени в представителна двуетажна сграда - паметник на културата с национално значение.
Обектите на Военноисторическия музей:
•Скобелевият парк музей с девет братски могили и костница.
•Параклис мавзолей ”Св. Георги Победоносец”, в чиято крипта се съхраняват костите на загинали при Плевен руски и румънски воини.
•Къща музей ”Цар Освободител Александър II”, където на 11 декември 1877 г. тържествено е посрещнат руският император Александър II.
•Къща музей ”Великий княз Николай Николаевич” - гр. Пордим, в която пребивават руският император, видни руски военачалници, а от 26 октомври до 10 декември тук е разквартирувана главната квартира на руската армия.
•Къща музей ”Негово Кралско Величество Карол I” - гр. Пордим, където по време на боевете за Плевен се помещава главната квартира на румънската армия и живее княз Карол I.
•Парк ”Генерал В. Н. Лавров” - с. Горни Дъбник, оформен около паметниците на руските гвардейци, загинали в сражението на 12/24 октомври 1877 г. Носи името на загиналия на това място командир на Лейбгвардейски Финландски полк генерал Василий Николаевич Лавров.
•Румънски мавзолей и мемориален парк – с. Гривица, построен в памет на загиналите румънски воини. В криптата се съхраняват техните кости.
•Панорама ”Плевенска епопея 1877 г.”, изградена в Скобелевия парк, на самото бойно поле, в чест на 100-годишнината от освобождението на Плевен.
•Експозиция ”Плевенска епопея 1877 г.”, която на площ около 400 кв. м представя ценни исторически реликви от Руско-турската война 1877-1878 г.
•Паметник на генерал Михаил Д. Скобелев, открит през 2007 г. в чест на 130-годишнината от третия щурм за Плевен.
Реконструираната сграда на старата баня (1607 г.) - архитектурен паметник на културата, в която е експонирана колекцията, дарение от Светлин Русев.
Първи пещерен Музей на виното в парк ”Кайлъка” с богата колекция от стари и нови вина от всички райони на България, зала за дегустация и експозиция, разказваща за историята на винопроизводството.
Естественият парк Кайлъка в близост до града, в долината на река Тученица.


Военноисторически музейКъща музей Цар Освободител Александър IIВодна каскадаПараклис мавзолей Св. Георги ПобедоносецЕкспозиция Плевенска Епопея 1877 Г.Регионален исторически музейПарк музей Ген. Михаил Дмитриевич СкобелевПанорама Плевенска епопея 1877 г.Късноантична крепост СторгозияМузей на винотоКайлъкаПрироден резерват Чернелка