Поморие


Местоположение - ПомориеГрад Поморие е разположен на тесен скалист полуостров, вдаден около 5 км в морето, на 20 км от Бургас и на 18 км от Слънчев бряг. В града се влиза през дълъг провлак между морето и поморийския лиман.
Някога на това място край соленото езеро, смятано за свещено заради лечебните му свойства, е имало селище на траки, колонизирано по-късно от гърците и наречено Анхиало. Под римска власт градът за дълго време измества по слава дори Аполония. Възходът му е прекъснат от варварските нашествия през VIII век. Съграден е отново от византийската императрица Ирина. Градът няколко пъти преминава от българско във византийско владение, като по-често е българска територия. Пада под османска власт през 1453 г. След Освобождението се възстановява и има първостепенно стопанско значение в Бургаския залив.
Забележителности
Антична куполна гробница от епохата на късното римско владичество по тези земи.
Действащ манастир “Св. Георги Победоносец” - паметник на възрожденската архитектура, в който се съхраняват икони от ХVIII и ХIХ век и е запазен каменен релеф на св. Георги.
Малката църква “Преображение Христово” от 1764 г. и църквата “Св. Богородица”, построена от най-добрия ученик на Колю Фичето - Уста Генчо.
Музейна експозиция в дома, където е живял поетът Пейо Яворов (1877-1914), считан за родоначалник на символизма в българската поезия, и паметникът му при Яворовите скали.
Стари поморийски къщи - архитектурен резерват.
Стари анхиалски солници – музеен обект.
Поморийското езеро - защитена местност, свръхсолена лагуна с площ 1000 хектара.
Блатното кокиче - защитена местност край с. Горица.
Корията - природна забележителност край с. Гълъбец.
Калолечебен център, където се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, радикулит, ревматизъм, ишиас, лумбаго, дискова херния и др.


Поморийското езеро