Синеморец


Местоположение - СинеморецСело Синеморец отстои югоизточно на 5 км. от град Ахтопол и на 85 км. от град Бургас. Разположено е върху полуостров южно от устието на река Велека, на мястото на старо тракийско селище .

До 1930г. селото носи турското име Каланджа, което е перефразирано от гръцкото "каландзаки" (добро огнище). Днешното име на Синеморец е буквален превод от гръцкото “галаза”, което значи небесносиньо” .

Река Велека (Волакос,на български - удобна) е най-голямата река по странджанско крайбрежие. Тя е и най-чистата и богата на риба река в България . От устието си, където образува широка лагуна до село Кости,тя лъкатуши между широки плодородни тераси, подходящи за засяване на всички видове житни култури. Пълноводна е през зимното полугодие. Ландшафтът по бреговете около с. Синеморец е уникален по рода си. Всеки, който има желание може да се наслади на невероятните скални форми, оформени от морето, а може би и от човешка ръка, преди хилядолетия. Много скали, които наподобяват човешкото тяло, можете да видите при разходката си от плажа на устието на р. Велека до плаж "Силистар".

Плаж "Устието на р.Велека" е единствения на балканите лиман. Реката си проправя път през пясъчната коса на плажа, като рисува незабравима гледка. Като продължите по скалите на югоизток ще минете през рибарския пристан "Свети Яни", а малко след него и през м. Корабите. Легендата гласи, че тук са разбивали някога старите и ненужни кораби.

Плажът "Бутамята" е централния и единствен охраняем плаж край с. Синеморец. Пътят е проходим за малки и големи до плаж "Липите". След това продължава по кози пътеки до м.Каньона и третия плаж на с.Синеморец - "Листите". След това пътечките навлизат в гората, докато ви отведат до плажа "Силистар", които е на около 7-8км. от с.Синеморец . Пътят не е обозначен и е трудно проходим на няколко места след плаж "Липите", така че неопитните да не рискуват ! Също така няма чешми или кладенчета по пътя.