|
Подготовка за планинаПредварителна подготовка - минимално необходима - туристическа раница, с носеща шина или самар – 60, 75, 95 литра. - подходящи туристически обувки с груб и едър грайфер. Обувки от типа на маратонки, джапанки, сандали или дамски боти с висок ток неподходящи за преход. - туристическо облекло - Чорапи вълнени – дебели чорапи, които се носят и през зимата, и през лятото - вълната дори мокра задържа топлината. Уплътняват крака в обувката, което намалява риска от пришки. Чорапи памучни – поставят се под вълнените чорапи, защото по-малко дразнят кожата. През студените месеци не се препоръчват трикотажни дрехи и джинси. Трикотажът пропуска вятъра, а джинсите стават ледено студени. - топла връхна дреха – за почивките, вечерта и ранната утрин. - дрехи и обувки за хижите – свободен избор, но без обувките от прехода. - шал, шапка и ръкавици – носят се винаги, независимо от сезона. - калци (гетри, калцуни, гамаши) – присъстват независимо от сезона. - дъждобрани – за човека и за раницата. При валеж най-важното е да се запази сух багажа. - слънчеви очила - носят се независимо от сезона. - документи и пари. - шише за вода – пластмасово. - електрическо фенерче. - с резервни батерии и крушка. - туристически нож, запалка или кибрит. - лекарства от първа необходимост. - храна - чистият въздух и физическото натоварване изострят апетита. Добре е храната да не е обемиста и тежка, да е трайна и висококалорична. Желателно е да се носят - карта, компас, пътеводител, въже. - специфични принадлежности за зимни преходи – пикели, щеки, котки, карабинери, снегоходки, ледокоп, индивидуален лавинен уред, ако нямате такъв не забравяйте други помощни средства - лавинен шнур, лопатка, сонда. - мобилен телефон с добре заредена батерия, GPS. - канче, прибори за хранене, съд за хранене, газово котлонче. - ако мислите да нощувате на палатка, проучете задължителната екипировка за устройване на бивак. - задължително си направете планинска застраховка. |
|