Подготовка за планина




Предварителна подготовка - минимално необходима

- туристическа раница, с носеща шина или самар – 60, 75, 95 литра.

- подходящи туристически обувки с груб и едър грайфер. Обувки от типа на маратонки, джапанки, сандали или дамски боти с висок ток неподходящи за преход.

- туристическо облекло - Чорапи вълнени – дебели чорапи, които се носят и през зимата, и през лятото - вълната дори мокра задържа топлината. Уплътняват крака в обувката, което намалява риска от пришки. Чорапи памучни – поставят се под вълнените чорапи, защото по-малко дразнят кожата.

През студените месеци не се препоръчват трикотажни дрехи и джинси. Трикотажът пропуска вятъра, а джинсите стават ледено студени.

- топла връхна дреха – за почивките, вечерта и ранната утрин. - дрехи и обувки за хижите – свободен избор, но без обувките от прехода.

- шал, шапка и ръкавици – носят се винаги, независимо от сезона.

- калци (гетри, калцуни, гамаши) – присъстват независимо от сезона.

- дъждобрани – за човека и за раницата. При валеж най-важното е да се запази сух багажа.

- слънчеви очила - носят се независимо от сезона.

- документи и пари.

- шише за вода – пластмасово.

- електрическо фенерче.

- с резервни батерии и крушка.

- туристически нож, запалка или кибрит.

- лекарства от първа необходимост.

- храна - чистият въздух и физическото натоварване изострят апетита. Добре е храната да не е обемиста и тежка, да е трайна и висококалорична.

Желателно е да се носят - карта, компас, пътеводител, въже.

- специфични принадлежности за зимни преходи – пикели, щеки, котки, карабинери, снегоходки, ледокоп, индивидуален лавинен уред, ако нямате такъв не забравяйте други помощни средства - лавинен шнур, лопатка, сонда.

- мобилен телефон с добре заредена батерия, GPS.

- канче, прибори за хранене, съд за хранене, газово котлонче.

- ако мислите да нощувате на палатка, проучете задължителната екипировка за устройване на бивак.

- задължително си направете планинска застраховка.

"Голямата раница и малко багаж побира"