Принудителни биваци
Правят се при внезапно влошаване на времето

Палатка при полеви условия

В земята се забиват два кола, като в горната им част се закрепя въже или трети кол, за да се получи “П”-образно скеле. След това от двете страни се натрупват клони и се оформя полева палатка. Отгоре се покрива с полиетилен, който се закрепва здраво в четирите края.

Бивак с платнища

С платнища се правят палатки или навеси. Обикновено се използват платнища тип "войнишки". Те имат приспособление за направата на плащ против дъжд и за свързването на няколко платнища под формата на палатка. За целта групата трябва да носи предварително рейки, колчета и въженца От платнища могат да се правят различни по големина платна, но най-удобни са тези от три и пет платнища. Важно е свързването на платнищата на билото да стане така, че да не пропускат вода.

Навес

Прави се “П”-образно скеле, но клоните се натрупват от подветрената страна. Навесът по форма наподобява футболна врата. Основната цел на полевата палатка и на навеса е защита от вятъра.

Зимни биваци

Планират се само при подходяща зимна екипировка – зимна палатка и зимен спален чувал. Повечето зимни биваци обаче са принудителни и в повечето случаи такава екипировка не се носи. В подобна ситуация опасността за туристите е измръзването.

Снежна хижа

Дълбаят се надолу в снега снежни блокове и се трупат отстрани като стена до такава височина, че да може седнал човек да бъде покрит изцяло. Отгоре се слагат ски, клони и други, покрива се с полиетилен и се насипва сняг. От вътрешната страна стените трябва да бъдат гладки, за да се стича водата.

Снежна пещера 

Прави се на склон с голямо снегонатрупване. Проверява се дебелината на снега и ако тя е достатъчна се започва дълбаене. Изкопава се отвор с приблизителни размери 40 х 40см. След това започва разширяване настрани и нагоре, като се цели куполообразна форма. Големината зависи от броя на хората, който не бива да превишава 4-5 души. В противен случай има опасност пещерата да се срути. Входът се затваря с раница или със снежен блок. В тавана се пробива дупка за проветряване. Копае се с лопатка, алуминиева кутия и всичко друго подходящо за целта.

Иглу 

Снегът трябва да бъде сбит. Прави се кръг с диаметър три метра, около който се подреждат снежни блокове. Първите три реда се подреждат право нагоре, а другите по-навътре за постепенно затваряне на иглуто. Вътрешните стени се изглаждат. От повишената температура снегът по стените омеква, а при отваряне на иглуто хваща ледена кора. Входът се прокопава под нивото на пода и от снежни блокове се построява малко предверие.

Нощуване под открито небе

При хубаво време, предимно през лятото, може да се организира бивак направо на тревата под открито небе. Преди разсъмване става по-студено и пада мъгла - трябва да се използват платнища, анораци, наметала, полиетиленови платна или естествени навеси. Когато се наложи да се прекара зиме нощта в планината, без да има възможност да се организира бивак, трябва да се направи следното - да се събере в кръг, в който да се поставят най-изтощените и възрастни туристи. Да се подменят влажните от изпотяване долни дрехи и да се обуят сухи чорапи. Като се използват раниците да се насяда плътно човек до човек. Приемането на обилна храна, особено но мазнини е задължително, независимо от апетита. Важно е когато се вземе решението за бивакуване и правене на бивак, да не бъде прекалено късно и тъмно. Най-подходящия вариант при зимните принудителни биваци е да се изкопае дупка, защото тя се прави най-бързо, а най-големия враг на туриста е вятъра. При зимните принудителни биваци не бива да се заспива.

ВАЖНО

Обувките – ако са мокри се натъпкват със стари вестници, окачват се на най-високото възможно място, защото там е най-топло. Обувките не бива да пренощуват на открито, защото няма да изсъхнат, ще са студени и твърди. При липса на спален чувал краката се пъхат в раницата. Хубаво е преди лягане да се вземе топла течност, защото поддържа температурата на тялото по-дълго време.