Алпинизъм - облекло
Различните видове катерене изискват специално облекло и обувки.

Обувките за скално катерене са покрити със слой от вулканизирана гума за по-добро сцепление. Дебели са само няколко милиметра и прилепват плътно за крака. Обувките за ледено катерене са високи, с дебела подметка, която предпазва от измръзване. Към тях могат да се прикрепят котки, които биват сгъваеми, полусгаваеми и цели. Необходима част са, при катерене на отвесни заледени участъци.

При катерене на скали се използват кожени ръкавици. Предпазват кожата от загряване или нараняване. Друг необходим атрибут е каската, която предпазва от падащи предмети. При високопланински алпинизъм се използват термоизолиращи якета и панталони. Якетата обикновено са с дълъг ръкав и качулка. Плетените шапки и ръкавици също са необходима част от облеклото.

Алпинистите трябва да носят няколко слоя облекло, препоръчват се 2-3 тънки пуловера, вместо един дебел. Чорапите и бельото не трябва да са памучни, защото памукът задържа влагата и трудно съхне. Термобельо и чорапи от мериносова вълна са най-подходящи. Вълната топли дори и мокра и може да се носи с дни без да се вмирише.