Опасности при катерене на планини
Лавини - една от най-често пренебрегваните опасности, дори от опитни скиори и алпинисти. В повечето случаи решението да не се пресича определена област поради опасност от лавини е свързано със загуба на време и използване на обиколни пътища. Най-голямата вероятност за лавини съществува на дълги, открити, 30 до 45 градусови наклони, с много малко дървета или скали, обикновено с прясно навалял сняг.


Пропасти - пропастите високо в планините, където са ледниците, представляват тесни, дълбоки и отвесни цепнатини, пропуквания в леда. Те биват явни и скрити. Последните са покрити, но не и запълнени със сняг. Падането в такива скрити пропасти представлява огромна опасност за алпинистите.


Заледени склонове - склонове, огрени от слънцето през деня, могат да станат меки и при падане на температурата да се заледят. Много опасни са заледени склонове, върху които е паднал нов сняг.

 

Свлачища - при скалното катерене, катерачите трябва много точно да преценят твърдостта и стабилността на камъните, в които забиват съоръжения или на които стъпват. Планините са подложени на непрекъсната ерозия и един камък може да предизвика огромно свлачище. При ледените и снежни покрития, нестабилни камъни може да са покрити със сняг или лед, което ги прави още по-опасни. Изисква се опит, тренировка и способности, за да бъдат разпознати такива опасности. Много е важно в тези случаи да има осигуровка от поне още двама души. В определени заледени участъци, които могат лесно да бъдат идентифицирани от опитни катерачи, се формират огромни ледени висулки, които представляват точно толкова голяма опасност, колкото и падащите камъни и следва да бъдат избягвани.


Снежни бури - високо в планината времето търпи резки промени и може да се смени няколко пъти на ден. Гръмотевични и светкавични бури, особено през лятото, също поставят на изпитание алпинистите. Изведнъж паднала мъгла или обилен като завеса снеговалеж могат значително да затруднят видимостта. Понякога силни ветрове съчетани с ниски температури могат да направят придвижването невъзможно.