Първа помощ
Трябва да се научите да спасявате удавник, но правилно. Има два вида удавници - побледнели и посинели. Трябва да знаете каква е разликата.

Една част от удавниците умират именно заради неправилно и несвоевременно оказана първа помощ. Как да върнем към живот удавник?

Хората потъват по различни причини - или от невнимание във водата, или ако се къпят на забранени места, или в бурно море, ако са в алкохолно опиянение.

“Побледнелите” удавници. В този случай водата не попада в белите дробове и стомаха. Така се случва при потъване в много студена или хлорирана вода. Обяснява се с това, че неочакваният контакт с много студена или хлорирана вода предизвиква рефлекторен спазъм на гласните пролуки. Това на свой ред не позволява на водата да попадне в белите дробове. Освен това води до рефлекторно спиране на сърцето. При пострадалия се развива състояние на клинична смърт.

Признаците на “побледнялото” удавяне - бледо-сив цвят на кожата, малко пяна, която при изтриване не оставя влажни следи по тъканта или салфетката.

Признаци на “посинелите” удавници - лицето и шията на пострадалия придобиват синьо-сив цвят, от устата и носа се отделя розова пяна, вените на шията набъбват.

Първа помощ

Първото, което трябва да направите, е да обърнете изкарания от водата удавник по корем. Но така, че главата да е по-ниско от таза. Колкото може по-бързо вкарайте два пръста в устата му и с кръгови движения изчистете устната кухина. След това натиснете корена на езика, за да провокирате повръщателен рефлекс и да стимулирате дишането. Ако след това натискане чуете характерния звук “е-е” и започне повръщане, а в повръщаното има остатъци от храна, значи пострадалият е жив. Безспорни доказателства за това са съкращаването на междуребрените пространства и появяването на кашлица. Ако се появят повръщане и кашлица, вашата задача е колкото може по-скоро да изкарате водата от белите дробове и стомаха. След това в продължение на 5-10 минути периодично натискайте корена на езика, докато не излезе всичката вода. За да може това да се случи максимално добре, може да почуквате с ръце пострадалия по гърба или по време на издишване няколко пъти силно натиснете гръдния му кош отстрани. Ако при натискане корена на езика не се провокират повръщателен рефлекс, нито дихателни движения, бързо го обърнете по гръб, проверете реакцията на зениците на светлина. Проверете и пулса на сънната артерия. Ако липсват тези признаци, започнете да правите изкуствено дишане. Нужно е обаче на всеки 3-4 минути да се спирате, бързо да обръщате пострадалия по корем и да отстранявате от устата и носа водата и пяната. Реанимационните процедури се провеждат в продължение на 30-40 минути, дори и да ви се струва, че не оказват ефект. Ако след това време пострадалият не оцелее, значи леталният изход е необратим. Ако в резултат на реанимацията отново започне да бие сърцето на пострадалия, значи той е започнал да диша самостоятелно. Но за избягване на усложнения, отново го обърнете по корем и внимателно отделете водата от дихателните му пътища.

При удавниците могат да се появят тежки усложнения.Това може да е оток в белите дробове или оток на главния мозък В случай на оток на белите дробове трябва незабавно да положите пострадалия в положение, при което главата му да е леко повдигната. По възможност положете на краката му грейка или ги потопете в топла вода. След това завържете гумен шнур на горната част на бедрата. Тези пристягащи шнурчета се държат не повече от 40 минути и след това се премахват - първо от десния крак, след това от левия, но с интервал от 15-20 минути. Може да поднесете към носа на вашия “пациент” да подиша спиртни пари. За да се ориентирате дали става дума за оток на мозъка, имайте предвид, че признаците са коматозно състояние, чести повръщателни движения и появяване на гърчове. Но дори и да не се появят тези признаци, за да се намали рискът от развитие на оток на мозъка, сложете към главата на пострадалия в нещо студено. След провеждане на спасителните мероприятия трябва да положите пострадалия на една страна и да извикате “Бърза помощ”. Докато чакате линейката, не оставяйте удавника без наглеждане, защото всяка секунда може да спре сърцето му. Ако, за щастие, ви се е удало да спасите удавника, все пак извикайте “Бърза помощ”. Защото ако е попаднала вода в белите дробове, дори и в малки количества, често се развива възпаление в тях. Затова е добре в продължение на няколко дни той да се намира под лекарско наблюдение.