Какви опасности крие морето
За да не се получи воден инцидент е необходимо да се плува само и единствено в охраняеми от водно-спасителната служба участъци от плажа. Всяко влизане в морето, в забранени за това места и в не охраняеми зони крие потенциален риск за удавяне.

Рибарски даляни (неподвижно морско риболовно съоръжение) Намиращите се в близост до брега рибарски даляни и мрежи също представляват потенциална опасност. Даляните привличат някои плажуващи да плуват към и до тях.

При по слаби плувци това може да доведе до не разчитане на силите и до възникване на инцидент, а при добри плувци, достигащи до даляна, може да се получи оплитане в него и давене. Когато къпещите се не могат да плуват, опасност за възникване на инцидент представляват и надуваемите предмети. Те са леки и имат малко сцепление с водата, поради което лесно се преобръщат. На охраняемите плажове е забранено използването им при голямо вълнение или при вятър духащ с посока от брега към морето.

Надценяването на собствените възможности е друга потенциална опасност, тъй като може да доведе до умора и изтощение, а от там, до воден инцидент.

В много случаи това е и причината за възникване на мускулни крампи. Мускулните крампи (схващания) са неволеви съкращения на отделни мускули или мускулни групи. Свързани са с усещане за голяма болка и невъзможност на мускула да изпълнява функциите си, а това в чести случаи води до паника и давене. Необходимо е плуващият да знае как да си помогне сам в такава ситуация, в противен случай отново би се получило произшествие.

Отстраняването на мускулно схващане става като мускула се разтяга неколкократно, до отпускането му, след което трябва да се излезе от водата поради опасност от повторен крамп.

Движещите се и закотвените плавателни съдове и съоръжения. Опасността идва от директен сблъсък с тях, както и от попадането в обсега на витлата им. Плувец в близост до закотвени плавателни съдове може да бъде увлечен от течение и затиснат под тях или между тях.

Претоварването на плавателните съдове и съоръжения може да предизвика тяхното преобръщане. При преобръщане на плавателен съд или водно колело трябва да се знае, че те по принцип не потъват и винаги на повърхността остава не потопяема част.

Когато човек попадне в такава ситуация и не е добър плувец може да ги използва за поддържащи плавателни средства, до пристигането на помощ.

Теченията, водовъртежите, вълнението, прибоят, а също така опасните морски обитатели и игрите във водата.

Студената вода - В чести случаи плуващият в морето изведнъж попада в студен слой. Това би могло да се случи и при гмуркане или скокове във водата, където под горния нагрят пласт има студена вода. Рязката промяна може да доведе до шок свързан с рефлекторно спиране на дишането.

Това би могло да се получи и при влизане в морето със загрято и потно тяло. При плуване в студена вода настъпва по–бързо охлаждане на тялото, а това може да доведе до бързо изтощаване и отпадане и други неприятни ситуации. Когато човек влиза във водата първоначално се появяват студени тръпки по тялото, които впоследствие се заменят с приятно усещане. Появата на втори подобни тръпки и неудоволствие у къпещия се е сигнал за излизане от водата. При не вслушване в този сигнал, следва треперене, което е естествена реакция на организма за производство на топлина. При продължително преохлаждане се забавят функциите на вътрешните органи, а също и дишането, и пулса. Настъпва обща отпадналост и постепенно замира цялата жизнена дейност.

Дънна яма - Една от основните опасности при къпане и плуване в морето е дънната яма. Тя се получава вследствие на подводни течения. Представлява рязка промяна в дълбочината на дъното, често с неголяма площ. Опасността за не умеещите да плуват настъпва тогава, когато ямата е разположена на дълбочина около човешки ръст и те движейки се по дъното изведнъж попаднат в нея. Обикновено настъпва паника и давене. Излизането на попадналия в дънната яма към плитко става с отскоци от дъното, но за това е необходимо да се запази самообладание.

Дънните прагове - Представляват резки удълбочавания на дъното по продължение на бреговата ивица. Често зад тях има плитчини. В опита си да достигнат до тях, къпещите се, неподозиращи за опасността изведнъж попадат в дълбоки води, без дъно под краката си.

На плажа спасителите обозначават дънните ями и прагове с шамандури, червени на цвят, според нормативната уредба, във водната площ и с табели на бреговата ивица.

Подводни скали и камъни - Друга основна опасност при къпане и плуване в морето е наличието по дъното на подводни скали и камъни, както и на намиращи се под водата опасни предмети. При сблъсък с тях, къпещият се може да получи травми, които да причинят загуба на съзнание и последващо удавяне.

Подводните скали се обозначават от спасителите на плажа с червени на цвят шамандури във водната площ и с табели на бреговата ивица.

Наличието на камъни по морското дъно и на намиращи се под водата опасни предмети са опасности, които изискват особено внимание. Спасителите са задължени да проверяват състоянието на дъното в зоната на спасяване преди постъпване на дежурство.

Скоковете - Особено с главата напред, от крайбрежни скали, мостове, кейове и от плавателни съдове и съоръжения в морето са друга потенциална опасност за получаване на травми, които могат да причинят загуба на съзнание и последващо удавяне.

Мидите - Мидите, които обитават кораловите рифове, на пръв поглед изглеждат безобидни, но не е така. Те имат преди всичко зъби, които са способни да ухапят и причинят непосилна болка, както и да предизвикат отравяне. Това произлиза от токсините, съдържащи се в тях. При ухапване от миди е нужно бързо да се пристегне болното място с бинт и да отидете на лекар. Не прибягвайте към самолечение – то може излишно да усложни ситуацията!

Ужилване от медуза - В нашето Черно море обитават голямо количество медузи. Някои от тях са безвредни и често децата ги обичат и си играят с тях. Добре по-отрано да се предотврати подобна игра, защото в ръцете им може да попаднат не безопасни медузи, особено ако къпането става след силно вълнение на водата или през дъждовния сезон. Ако медузата ви ужили: не промивайте прясно ухапаното място със солена вода, трябва да се извадят остатъците от пипалата, ако има такива и да промиете раната със спирт или оцетна киселина.

Морски таралеж - Най-голяма опасност от морски таралежи има в Египет и Гърция. Морския таралеж прилича по-скоро на растение, но може да забие острата си игла у вас и да предизвика сериозно нараняване.

Причината, която може да накара морският таралеж да ви нарани е стресова ситуация, ако решите да го докоснете с ръка или, ако много силно раздвижите водата около него. Ако таралежа ви нарани е необходимо веднага да промиете мястото с гореща вода и не се опитвайте да вадите иглите. Това става след промиване на раната с антисептик, поставя се хлорхексидин. Ако нямате на разположение това, може да използвате спирт или силен алкохол. Периодично проверявайте състоянието на раната, защото може да забере и да започне да гноясва. За да не се случи това, не пропускайте да обработвате раната и да правите превръзка редовно. В случаи на усложнения е необходимо да се обърнете към лекар.

Опасните корали - Голяма опасност таят в себе си някои видове корали, които изпускат течност, която причинява изгаряния. Тези същества можете да ги намерите на места, където има водорасли. След получаването на такива изгаряния е необходимо оперативно да се обработят местата с оцет, а след това нанесете синтомицинова емулсия. Това ще ви помогне да установите действието на поражението и да спасите кожата си от посттравматични увреждания.

Скат - Ако ще почивате в някоя екзотична държава, не забравяйте да внимавате и за риби скат. Опашката им има назъбени шипове, които може да причинят прободни рани и порязвания. Тези шипове също съдържат и отрова. Скатовете не са агресивни и по тази причина може да се нараните единствено, ако не внимавате и стъпите върху такава риба.

Нараняване от скат - Симптомите може да са остра болка, кървене от раната, повръщане, втрисане и парализиране. Повечето такива наранявания изискват незабавна медицинска помощ. Ако не може да си осигурите такава, потопете нараненото място в топла вода и измийте със сапун. Притиснете, за да спрете кървенето.