Съвети по време на почивка - в планината
Когато сте решили да си направите почивка сред природата е добре да бъдете подготвени. Затова ще ви дадем няколко съвета.

Погрижете се за дрехите и обувките - не се знае дали няма да захладнее, затова си сложете панталони и риза с дълги ръкави, а също и шапка - тя ще ви предпази и от кърлежите, които са активни през този период.

Обувките да са удобни - гумени боти или маратонки, за да не получите мазоли.

Носете си достатъчно питейна вода - не бива да пиете вода от съмнителни източници, още повече от река - там е пълно от инфекции, особено чревни.

Носете аптечка с най-необхдими лекарства - йод, аспирин и бинтове или марля.

Не сядайте на голата земя, на тревата или на повален дънер - при никакви обстоятелства. Не само ще се изцапате, но може да простудите бъбреците си, а и да привлечете различни насекоми. Сядайте на постелка.

Разхождайки се по пътечките, внимателно гледайте под краката си. Това не е асфалтираният път в града и ако се спънете или попаднете в яма, можете да получите сериозна травма. А не е толкова просто да се извика “Бърза помощ” извън града.

В гората, в планината не трябва да ходите боси дори и при много топло време. В гладката и безобидна на пръв поглед трева могат да попаднат остри камъчета, стъкла, хапещи отровни насекоми.

Вземете мерки за борба с насекомите - най-добре е да се намажете със специален крем или лосион. Комарите се плашат от дима. Ако откриете кърлеж върху себе си, който не можете да отстраните самостоятелно, опитайте да намажете мястото с олио. Ако този кърлеж още си лежи върху кожата, веднага се откажете от разходката и потърсете медицинска помощ.

В гората понякога има диви зверове и змии - бъдете внимателни. Ако видите мечка или лос, побързайте да се отдалечите. Ако животното е съвсем близо, не се дръжте агресивно, не размахвайте ръце и не опитвайте да го прогоните - така само ще го предизвикате да ви се нахвърли.

Ако ви е ухапала змия или усетите, че някое място по тялото боли и е подпухнало - не се надявайте, че ще ви мине. Не препоръчваме да изсмуквате ухапаното от змия. По-добре отведете пострадалия на място, където могат да му помогнат.

Помислете, преди да се хвърлите в реката или язовира - водата невинаги е достатъчно топла, може да се простудите. Освен това на много места къпането е забранено заради мръсната вода. Дори и да няма табела за забрана, но водата ви изглежда мътна и мръсна, не се подвеждайте да влизате в нея.